Elképesztő közműtartozást halmozott fel a KLIK

„Folyamatosan tárgyal a gázszolgáltatókkal az iskolákat fenntartó állami hivatal, a KLIK, hogy megússza a befizetetlen számlák miatti tömeges kikapcsolásokat. A közműtartozása 4,6 milliárd forintra hízott, ráadásul úgy, hogy esetenként több pénzt kér az iskolák fenntartására az önkormányzattól, mint amennyiért az megoldaná.

Az Államkincstár adataiból viszont kiderül a KLIK összes tartozásának összege. Eszerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága májusban 11,9 milliárd, júniusban 9,6 milliárd forint volt. A kincstár kérdésünkre közölte, hogy „ebből 4,6 milliárd a közüzemi tartozások összege, 2,3 milliárd 60 napon túli.”

A KLIK a 2012-es megjelenésével átvette az önkormányzati iskolák fenntartását, azaz a szakmai irányítást, pedagógusok munkáltatói jogát, bérfizetést, emellett a 3000 főnél kisebb településeken a működtetést, így a rezsifizetést, kis értékű eszközök beszerzését is.

A KLIK így jelenleg mintegy 2470 iskolát tart fenn, de hivatalos összesítés híján nem tudni, mennyit működtet. A többmilliárdos tartozást ráadásul a KLIK úgy hozta össze, hogy esetenként az önkormányzatoktól több pénzt kér az iskolák működtetésért, mint amennyit az önkormányzat költene, ha ő csinálna mindent.”

Forrás: http://vs.hu/


Amikor először meglebegtette az iskolák állami fenntartását, valószínűleg nem így képzelték a jövőjüket az iskolák. Azt várták, vége az önkormányzatok kénye-kedve szerinti ellátottságnak, végre magához veszi az állam az iskolák és általában az oktatás működtetését, végre minden a helyére kerül. Valójában csak egy újabb pénznyelő szervezetet helyeztek a gépezetbe. Nem csoda, hogy az eltékozolt pénz hiányzik a közműdíjak fizetéséhez. Mégis, mit gondoltak, miből veszik el az iskolák pénzét? Azt hitték, kevesebb villannyal, kevesebb fűtéssel, kevesebb papírral, kevesebb krétával is menni fog a tanítás?

Egyszerű a megoldás! Azt a pénzt, amibe egy iskola fenntartása kerül, közvetlenül az iskoláknak kell adni, és minden meg fog oldódni, jóval gazdaságosabban. A pénznyelő szervezetek alkalmazottainak meg valóságos - lehetőleg hasznos - munkát kell találni.