Miért vagyunk megkülönböztetve???


Magyarországon csaknem négyszáz vízi közmű, azaz víz- és csatornaszolgáltatással foglalkozó cég működik. Ez azt jelenti, hogy átlagosan nyolc településre jut egy közszolgáltató.

A tény jól mutatja az iparág szétaprózottságát: az öt állami regionális vízmű mellett több megyei jogú városnak is vannak víz közműcégei, és léteznek olyan, egy-öt települést lefedő, "törpe" vízi közművek is, amelyek önkormányzati költségvetési szervként üzemelnek, illetve magánkézben vannak.

Ezek mellett pedig a külföldi tőke is jelen van az ágazatban. Az eltérő struktúrák, hálózati, technológiai és földrajzi adottságok (ezen belül is elsősorban a helyi vízminőség) miatt más és más az egyes szolgáltatók működési költsége is. Azért, hogy ezek a - rendszerbeli különbségekből adódó - költségkülönbségek kiegyenlítődjenek, az állam támogatást, kompenzációt nyújt.

A lakossági víz- és csatornadíjak Kaposváron a legalacsonyabbak (363 forint köbméterenként), míg Salgótarjánban a legmagasabbak (952 forint köbméterenként); országos átlagban 546 forintot fizetünk. Ennél 14 megyei jogú városban alacsonyabbak a víz- és csatornadíjak, míg kilencben magasabbak.

 

Mint láthatjuk esetenként akár 589 forint is lehet az eltérés, attól függően, hogy hol élünk.

DE MIÉRT IS!?

Három dolgot akarunk elérni:

- egységes vízdíjat az ország egész területén

-az ivóvíz (az a napi 1-1.5liter) legyen ingyenes

- a víz minősége tökéletes legyen országos szinten

A NatGeo szerint a világ legdrágább vízdíját Koppenhágában kell megfizetni: Dánia fővárosában ugyanis 3,4 USA-dollárba kerül egy köbméternyi víz. A második legdrágább vizet szolgáltató város, nem más, mint a Duna-parti Budapest! A kétmilliós magyar főváros 2,8 dollár/m3-es vízdíja megelőzi a skóciai Glasgow-t, Berlint, de még a 9 milliós New Yorkot is! A balatoni és a velencei pár száz, vagy pár ezer lakosú települések lakosságának kiszámlázott vízdíj azonban lényegesen felülmúlja a világvárosok vízdíját is!

 

Egy megrázó tény: A magyar tenger partján élőknek 2,20 USA-dollárt kell fizetniük a vízért köbméterenként a DRV-nek, addig például a 22 milliós Pekingben csak 2 centet.

Rómában csak fél dollár egy köbméter víz, a Nyugat-afrikai Dakarban a 0,2 dollár is magasnak számít, de ebből a pénzből elvezetik a vizet a szegénynegyedekbe is.

A homoktenger közepén felépített etióp fővárosban, Addisz-Abebában 0,09 centet, Kairóban pedig csak 0.03 centet kell kifizetni az embereknek a szolgáltatóknak.

A víz egy olyan dolog, amit mindenképpen megvesz az ember, ezt ki is használják a leleményes üzemeltetők.

Igazán felháborító, hogy Magyarországon ilyen  hatalmasak ezek az összegek, hiszen az említett országokban nem lehet mindenhol vizet találni, nálunk viszont többszörös vízkészlet áll rendelkezésre

És a minőség??? Ha már ennyit fizetünk, legalább azt elvárhatnánk, hogy makulátlan legyen a vízminőség!

Legfőbb gondunk a vízkő!

A vízkő a vízből kivált és lerakodott anyagok, főként sók összessége, amely nagy mennyiségben tönkreteheti a vízzel kapcsolatos gépeket (mosógép, kávéfőző, csaptelepek, zuhanyrózsák, szifonok....stb.) és szabad szemmel is látható anyagot képez.

A szolgáltatott ivóvíz keménységéről a szolgáltató a kötelező ellenőrző vizsgálatok birtokában bármikor tájékoztatást tud nyújtani.

Vízkő által tönkretett csaptelepek, gépek, berendezések melyek  2-3 évente cserére szorulnak a képgalériában megtekinthetők.